Núria Serra Alsina

Setem

VIAJA, CONFÍA Y SIGUE TU CORAZÓN, de Núria Serra Alsina. 

Després de publicar aquest llibre sento important fer un article sobre Setem, l’organització que em va permetre viure aquesta experiència. També us pot ser interessant tenir informació per animar-vos a viatjar i viure un dels Camps perquè encara que us l’expliquin, el millor és viure’l.

Setem

Enllaç: https://www.setem.org/catalunya/que-fem/camps-de-solidaritat/

Què és un Camp de Solidaritat?

El programa de Camps de Solidaritat de SETEM té per objectiu formar sobre les creixents desigualtats Nord-Sud, generar una mirada crítica i reflexiva sobre l’actual ordre mundial i impulsar l’activisme a Catalunya en favor de models més justos i respectuosos amb els drets i la identitat dels pobles del Sud.

Més de 8.000 persones han participat als Camps de Solidaritat des de l’any 1991. El programa t’ofereix la possibilitat de formar-te, conviure i col·laborar amb organitzacions d’Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica en àmbits com l’educació, el Comerç Just, l’emigració, o els Drets Humans.

*********************************************************************************************

L’experiència implica participar en un cicle de formació i sensibilització que es desenvolupa en tres fases:

1a fase – Formació prèvia obligatòria Apropar-se al Sud

2a fase – Viatge i estada a un país del Sud (juliol o agost)

Al llarg d’un mes coneixeràs la feina d’organitzacions locals dels països del Sud, conviuràs amb les persones que hi estan vinculades i compartiràs tallers i activitats quotidianes.

3a fase – Difusió i acció al Nord (a la tornada)

De tornada, per tal de no deixar aquesta experiència de solidaritat en un viatge d’un mes, els participants us comprometeu a divulgar el que heu après i, així, contribuir a sensibilitzar l’opinió pública sobre la realitat de desigualtat que haureu vist als països del Sud.

Consulta els criteris de participació als camps de solidaritat. 

 

******************************************************************************************************************

La primera fase:

Setem Catalunya
Setem Catalunya

La primer fase és clau per entendre el bon funcionament de la convivència estreta que es tindrà al país del sud. És important, essencial i obligatori formar-se en aquesta primera fase per adquirir coneixements sobre el que es va a fer i el que no als Països del Sud. És important ser conscient de la importància d’alliberar-nos de l’etnocentrisme i tenir en compte l’impacte que tenim com a blancs en un país del sud global, és important saber què va significar la colonització i ser sensible en la decolonització del món.

En aquesta primera fase també s’expliquen qüestions tècniques del viatge. Podem conèixer l’agent coordinador i les persones que viatjaran amb nosaltres. En aquesta fase es rep formació sobre els judicis ràpids que hem d’alliberar perquè sota la punta de l’iceberg hi ha molta càrrega social, cultural, històrica, de gènere… No tot és obvi i es medeix amb els nostres paràmetres.

Setem organitza Camps de Solidaritat. No fa cap intervenció sobre el territori, no va a salvar la vida de ningú. No es fa caritat donant el que sobra, no es va a donar lliçons de moralitat, ni a repartir caramels, ni samarretes, ni bolígrafs o repartir carnets de bon humà.

Els Camps de Solidaritat pretenen trencar amb aquest paradigma d’una visió més humanista o paternalista i, per tant, es busca establir relacions d’igual a igual amb les famílies i les organitzacions d’acollida al país del sud.

*******************************************************************************************************************

La segona fase:

El Camp de Solidaritat que vaig viure era de caràcter educatiu.
El Camp de Solidaritat que vaig viure era de caràcter educatiu.

Els Camps que ofereix Setem són molt variats. Permeten una adaptació a una nova forma de viure, de conèixer el treball d’altres organitzacions i la vida quotidiana i familiar. Pot ser un acompanyament poc conegut però molt valuós ja que el qui viu el Camp s’adapta a una nova manera de fer, de viure que significa viure un intercanvi molt interessant per ambdues parts i una de les maneres més interessants per mantenir viva la seva lluita, perquè l’haurem viscuda i entesa de primera mà.

Amb Setem es poden realitzar estades de tres setmanes o un mes durant els mesos de juliol, agost i setembre a països del sud d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.  Són experiències que permeten conèixer de primera mà la realitat quotidiana dels països del sud i d’aquesta manera reflexionar sobre l’origen de l’empobriment d’aquestes poblacions.

Una vegada arribats al destí escollit, es fa la trobada i es conviu amb els membres d’una entitat, moviment social o organització del país del sud, formada per persones d’allà. Es conviu el dia a dia amb aquestes persones, es participa en les seves activitats amb la gràcia que es dorm i conviu amb les persones que la formen, alterant el mínim possible la seva vida.

Compartint jocs amb els nens i nenes de Foutuni.
Compartint jocs amb els nens i nenes de Futouni.

 

Camp de Solidaritat educatiu.
Camp de Solidaritat educatiu

 

 

Convivència
Convivència amb les famílies

*******************************************************************************************************************

 La tercera fase: Què fas una vegada tornes del Camp?

Agafem el compromís d’explicar a altres persones el Camp viscut per sensibilitzar l’opinió pública sobre les desigualtats vistes en països del Sud. En el meu cas he publicat els llibres on es pot llegir el dia a dia del que hi vaig viure, sentir i aprendre. Ens retrobem amb les persones que han viscut un Camp, avaluem l’experiència amb el programa «Vientos del Sur» i compartim amb els altres idees i propostes de continuïtat i vies de voluntariat.

En el programa «I ara què?» Setem dona respostes a inquietuds que hagin sorgit entre els participants i es troben moviments socials, activisme i voluntariat a Catalunya.

 

Voluntariat

Suscripción